Tips om je kind een goede start te geven op de groep

Door Tamar Maarschalkerweerd, pedagogisch coach bij Mama Mia

Wist je dat je als ouder veel kunt doen om je kind een goede start te geven op het kinderdagverblijf?
De eerste keer dat je kind naar het kinderdagverblijf gaat kan voor jou als ouder spannend zijn. ‘Straks eet mijn kind niks.’ ‘Als mijn kind maar voldoende slaapt.’ ‘Ze bellen toch wel als er iets is?’ Dit zijn misschien herkenbare gedachten voor jou als ouder. 

Borstvoeding en flesvoeding
Als je kind nog onder de 1 jaar is kun je alvast oefenen met het drinken uit een fles en het aanbieden van afgekolfde borstvoeding. De overgang van het drinken uit de borst naar een fles is een grote stap voor je kind. Daarbij komt ook kijken dat de fles op de opvang niet door mama of papa gegeven wordt maar door een voor hen nog onbekend persoon. ‘Zij ruikt niet naar mama of papa.’ Oefen thuis met het drinken uit een fles. Zo ontdek je ook al welke fles je kind het prettigst vindt om uit te drinken en welke maat speen geschikt is. 

De smaak en geur van ingevroren borstvoeding kan veranderen. Het kan helpen om thuis alvast ingevroren borstvoeding uit te proberen zodat je kind niet op de kinderopvang aangeeft het niet lekker te vinden en je daarvoor nog geen alternatief hebt. 

Op de groep spelen de kinderen lekker samen. De pedagogisch medewerkers zorgen voor uitdagende en ontdekkende materialen om mee te spelen. Bij samen spelen en ontdekken komt ook geluid bij kijken. Daarnaast gaat op de groep wel eens de telefoon of komt er een collega iets vragen. Al die geluiden zijn nieuw voor een baby en kunnen afleiden tijdens het drinken uit de fles wanneer een baby dit niet gewend is. 

Het kan helpen als je thuis in de woonkamer blijft zitten tijdens het geven van de voeding en bijvoorbeeld een radio aanzet. Zo went de baby al aan de aanwezigheid van geluiden. 

Zelfstandigheid
Wanneer je kind al ouder is kun je hem of haar voorbereiden op het eten bij Mama Mia door hem of haar zelf de boterham te laten eten. Het zelfstandig eten geeft je kind veel voldoening en is tevens een goede motorische activiteit.
Bij Mama Mia laten wij de oudere kinderen zelf de boterham smeren met een (kindveilig) mes en stimuleren al jong het drinken uit een open beker omdat dit goed voor de mondspieren is. Help je thuis mee door dit ook aan te bieden? 


Slapen
Blijf je bij je kind tot hij of zij slaapt? Of wieg je jouw kind in slaap? Dan is het zeer prettig voor je kind om dit af te bouwen wanneer hij of zij naar de opvang gaat. De pedagogisch medewerkers brengen met veel persoonlijke aandacht je kind naar bed en kunnen wanneer dit nodig is een paar minuutjes bij je kind blijven om het gerust te stellen voordat hij of zij in slaap valt. Het is vanwege de groepsgrootte niet haalbaar om ieder kind meer dan een paar minuutjes in slaap te helpen of te wiegen. Help je kind door dit af te bouwen zodat het alvast de goede slaaprituelen eigen maakt en daardoor op de opvang goed kan slapen. 

Goede slaaprituelen zijn voor thuis ook prettig. Wanneer je kind leert om zelfstandig in slaap te vallen zal hij of zij in staat zijn om tussendoor weer zelfstandig te gaan slapen als het wakker wordt. 

Vanuit het Protocol Veilig Slapen is het niet toegestaan om kinderen in een kinderwagen te laten slapen, vanwege het oog op de veiligheid. Oefen daarom thuis alvast met het slapen in een bedje om je kind ook op de opvang soepeler te laten slapen.

Tip: Het kan voor je kind prettig zijn om iets van thuis mee te hebben om lekker mee te slapen. Bijvoorbeeld een knuffel die ruikt naar mama of papa kan geruststellend werken. 

Kinderen leren door te spelen.
De groepen zijn voorzien van leuke speelhoeken waar de kinderen ongestoord kunnen spelen. Sommige groepen hebben zelfs een speciale babyhoek zodat ook de kleinste van de groep letterlijk de ruimte krijgen om veilig op ontdekking te gaan.
Naast de aangeboden thematische activiteiten spelen de pedagogisch medewerkers ook regelmatig mee met de kinderen om te kijken waar het kind zich bevindt in de ontwikkeling en/of om een kind uit te dagen de volgende stap te zetten in de ontwikkeling. Zoals je leest zijn de pedagogisch medewerkers altijd nabij, maar niet gedurende de dag in een 1 op 1 situatie met hetzelfde kind. Het is prettig voor je kind als het zich (naar gelang zijn of haar leeftijd) kort zelfstandig kan vermaken in de nabijheid van een volwassene. Oefen thuis met het zelf laten spelen van je kind, zonder dat je zelf actief met het kind speelt. Juist in deze zelfstandige spelsituaties bevinden zich mooie ontwikkel kansen voor je kind. 

Heb je vragen over een van deze thema’s stel ze gerust aan jullie pedagogisch medewerker, locatiemanager of
Tamar onze pedagogisch coach bij Mama Mia.

 

Lees ook: bewegende baby’s