Waarom bewegen voor dreumesen en peuters zo belangrijk is.

Wist je dat dreumesen en peuters veel meer van bewegingspelletjes leren dan alleen

coördinatie?

Conditie

Van nature bewegen gezonde dreumesen en peuters graag en veel. Dat is mooi, want genoeg beweging zorgt voor een positieve lichaams- en hersenontwikkeling. Hier heeft de omgeving wel veel invloed op. Wordt veel tv-kijken aangemoedigd, dan neemt de bewegingsmotivatie snel af. Dit heeft een directe relatie met de kans op het later ontwikkelen van obesitas. Schokkend dat 22% van de dreumesen al een eigen televisie op hun kamer heeft! Bij Mama Mia wordt geen tv gekeken of met de iPad gespeeld. Zo is er veel ruimte voor spel in de nieuwe groepsruimtes, centrale speelruimte of de natuurtuin!

Sociale vaardigheden
Door samen te bewegen leren kinderen samen te werken, rekening houden met elkaar, luisteren, wachten op hun beurt, volgende of sturende rol aannemen, elkaar te waarderen en versterkt het vriendschappen. Door samen spelen, bijvoorbeeld op het parcours of het speelhuisje in de centrale speelruimte of tijdens het ontdekken van de nieuwe klim- en klauterelementen in de groep, leren peuters en dreumesen elkaar aanmoedigen. Of te troosten als het niet gaat zoals verwacht. Hierdoor leren kinderen ze zich empatisch gedragen: ze zijn gevoelig voor de signalen van anderen, kunnen dit koppelen aan emoties en vervolgens gepast handelen. Kinderen die zich empatisch gedragen hebben grotere kans op meer en betere vriendschappen.
Door samenspel leren kinderen eigen beperkingen en van anderen. Hierdoor ontdekken ze onderlinge verschillen. Ze leren op een natuurlijke manier vroeg dat verschillen tussen mensen niet eng of raar zijn.

Cognitie vaardigheden
Bewegen heeft een positief effect op de cognitieve ontwikkeling. Cognitief betekent leren. Door (samen) te bewegen krijgen dreumesen en peuters ruimtelijk inzicht. Ze leren de grootte en zwaarte van bijvoorbeeld een bal of fiets inschatten en de lengte van een route. Maar leren ook begrippen zoals boven, achter, voor, achter, rekken, buigen, klein, lang. Begrippen en vaardigheden op die later erg belangrijk zijn. Daarbij is aangetoond dat jonge kinderen die te weinig bewegen op de basisschool grotere kans hebben op een achterstand qua concentratie.

Nieuwe locatie
Het centrale thema van de nieuwe Mama Mia in Amersfoort is bewegen;. Elke dag worden er activiteiten georganiseerd. Zowel binnen als buiten. Bijvoorbeeld dansliedjes, yoga en bewegingsspelletjes. Soms met de vaste pedagogisch medewerker, soms onder begeleiding van de dans- of muziekjuf. De grote, frisse groepsruimtes met het mooie, nieuwe meubilair, de brede gangen en royale centrale speelruimtes (boven en beneden) bieden veel bewegingsruimte. De
uitdagende ontdektuin doet daar nog een schepje bovenop. De hele omgeving sluit totaal aan ontwikkeling van dreumesen en peuters en is uiteraard kindvriendelijk. Zo kunnen ze heerlijk ravotten, klimmen, klauteren, ontdekken

Tot de volgende blog!
Amélie

Lees ook: bewegende baby’s