Een eerste blog, ik was meteen enthousiast. Marlies en Margriet, de directie van Mama Mia, vroegen mij te bloggen. Het verzoek had een reden: Ouders helpen in het weer opnieuw opstarten. Gezien de twee zaken waar ik dol op ben –pedagogiek en schrijven- hierbij gecombineerd worden, zei ik volmondig “Ja!”.


Het onderwerp is onwerkelijk en dubbel. Mensen die sterven, maatregelen, beperkingen, onzekerheid, teleurstelling, angst. Maar ook verbinding, creativiteit, de natuur die weer kleuren krijgt, relativering, herwaardering voor de echt belangrijke zaken, als gezin bij elkaar zijn. Zaken die voor ons volwassen elkaar dagelijks afwisselen en zich zelfs tegelijkertijd aandienen. Hoe ga je daarmee om ten opzichte van je baby of dreumes? De ontwikkeling verloopt per kind natuurlijk anders. Maar gemiddeld kun je zeggen dat kinderen tot 2 jaar geen besef van corona hebben. Ze begrijpen de inhoud en de gevolgen niet. Maar kinderen tot 2 jaar zijn wel heel gevoelig voor de stemming van hun omgeving. En van hun ouders al helemaal. Ben jij verdrietig, boos of gefrustreerd? Grote kans dat je baby gaat huilen of niet wil slapen en/of je dreumes jengelt en aandacht opeist.

Waarom zijn baby’s en dreumesen zo gevoelig voor de omgeving?
Een babybrein is voorgeprogrammeerd om te overleven. Daar is alles wat je baby of dreumes doet op gericht. Een baby kan alleen zelf nog heel weinig. Dreigt er gevaar kan hij niet wegrennen, dreigt hij uit te hongeren kan hij niet zelf eten maken. Kortom: je baby is super afhankelijk van jouw zorg. Vandaar dat jouw baby er ook zo schattig en hulpeloos uitziet: een te groot hoofd voor zijn romp, mollige handjes, grote ogen en ronde kaaklijn: allemaal expres zodat jouw gelukshormonen, zodra je je baby ziet, vrijkomen en je meteen voor hem wil zorgen. Wat je baby wel goed kan is de omgeving nauwlettend in de gaten houden en het laten weten als het, in zijn ogen, niet goed gaat. Dreigt je baby uit te drogen of te verhongeren? Dan gaat hij huilen. Vallen? Huilen. Verbranden omdat hij in de zon ligt? Oververhitting door te warme kleding? Te weinig slaap om te kunnen ontwikkelen? Ja, hoor… huilen. Je kunt dus wel raden wat hij doet bij stress…Voor dreumesen is het niet anders: hun reactie op onveiligheid is meestal luid en duidelijk.

Maar hoe ga je er dan mee om?
Er is een kans dat sinds corona jouw baby of dreumes meer aandacht vraagt dan normaal. Waarom? Jij bent emotioneel, je baby reageert daarop, jij wordt daar kribbig van, je baby reageert daar nog heftiger op, etc. Kortom: jij en je kindje zijn samen in een negatieve spiraal terecht gekomen. Leuk? Nee. Maar aan de andere kant wel geruststellend: hij functioneert naar behoren! 🙂 Gefaket vrolijk en ontspannen doen dan maar? Nee dat helpt echt niet. Ten eerste omdat je dat maar heel beperkt vol houdt en ten tweede omdat je baby daar dwars doorheen prikt. De oplossing is zo veel mogelijk contact hebben als je vrolijk en ontspannen bént. Kortom: zorg dat je partner, naaste of Mama Mia de zorg voor je baby een aantal uren overneemt. De opdracht voor jou is dat je het zo fijn mogelijk voor je zelf maken: slurp zo veel mogelijk energie op in de tijd die je hebt! Alles mag zo lang het maar niet ‘nuttig’ of ‘moeten’ is. Telefoon en mail dus lekker uit.

Hier drie ideetjes:
Maak een thuisspa: begin lekker in je turkse stoomcabine (laat je douche op de aller heetste stand een tijd lopen en je badkamer is vanzelf een stoom-paradijsje, krukje en eucalyptus geur erin en voilà! Afkoelen in het dompelbad (het kinderzwembadje met zakjes kamillethee erin), bijkomen in je tuinstoel met je zachtste dekbed erop terwijl je geniet van een maskertje en fruitwater (in je meest chique glas prop je een stronk komkommer, schijfje citroen en vul je op met koude spa rood, feestelijk maken met parasolletje en rietje) en afronden met een pedicure behandeling waarbij je je voeten in de afwasteil doet terwijl je goudvissen het eelt van je voeten afknabbelen.

Ga samen met je lief uiteten in je eigen thuisrestaurant: Gooi een leuk tafelkleed op tafel, maak van twee A4tjes een menukaart, sleep de parasol naar binnen, zet kaartjes op tafel en kies een romantische playlist. Verras elkaar door je zo aantrekkelijk mogelijk in aparte kamers aan te kleden en elkaar bij de voordeur te treffen. Bestel jullie favoriete maaltijd via een thuisbezorger. En vergeet vooral het toetje en goede wijn niet!

Of ga op minivakantie in de tuin: maak een cocktailbar van je strijkplank, leg je handdoek in het gras, praat frans (of doe een poging), spreek af dat je vriend(innen) ook op mini-vakantie in hun tuin gaan en zet FaceTime op het grootst mogelijke apparaat dat je hebt aan en doe of je elkaar spontaan tegenkomt. Zo maak je vakantievrienden voor het leven! Het maakt dus helemaal niet uit wát je doet, als je het maar leuk hebt. Doordat je weer hernieuwde energie hebt, ben je ontspannen en dat heeft weer een positieve invloed op je baby of dreumes. Grote kans dat het weer een stuk ontspanner gaat!

Heb jij leuke, creatieve manieren om een ontspanningsmomenten in te richten? Tof als je ze deelt!
Zo helpen we elkaar.

Tot de volgende blog!
Amélie